Web Analytics

Temuduga Pegawai Penguatkuasa N41 dan Peperiksaan Arkib S41

Pengalaman temuduga Pengawai Penguatkuasa N41 memang 1 pengalaman yang agak nightmare pernah saya lalui. Why? Sebab itulah kali pertama saya ditemuduga sendiri oleh pihak SPA. Haruslah nightmare!

Sebenarnya saya macam ala-ala terpaksa juga untuk cuba apply pengawai penguatkuasa N41 ni. hahaha! Ikutkan memang tak nak pun sebab malaslah bab nak kena transfer negeri ni. Kalau dapat Sabah atau Sarawak memang meraunglah. Jauh kedaung. Kerja pun agak berisiko tinggi untuk dapat ugutan itu ini.

pegawai penguatkuasa gred kp41

Tapi, dipendekkan cerita saya cuba juga apply dan selepas 1001 onak duri (tipu) saya pun dipanggil untuk jalani ujian fizikal, pancaindera dan kecergasan ni bulan Disember yang lepas. Sebenarnya saya tahu dah yang saya akan GAGAL sebab pakai cermin mata. hahahaha! Tapi, sebagai calon sedang berkhidmat, saya pergi juga dan memang “diluluskan” pun dan terus proceed untuk temuduga pada keesokkan harinya.

Tapi, kalau ada yang tanya saya pengalaman pergi ujian kecergasan untuk jawatan ni, apa yang saya boleh katakan ialah anda perlu berlaku JUJUR pada waktu kejadian ya. Mana yang memang sah-sah rabun, jangan gatal pakai contact lens dan cuba menipu sebab mereka akan berlaku sangat kejam (hehehehe) dengan suruh semua calon yang berjaya untuk jalani ujian mata tu buat senaman mata.

Kena gosok dan tonyoh mata tu. Cuma pada peringkat ni, ikut luck jugaklah. Ada je calon yang main tipu, tak tonyoh pun mata tu betul-betul. Ada jugak calon yang cuba hafal huruf-huruf pada kertas tu tapi lupakanlah hasrat sebab tukang uji tu dah berpengalaman 20tahun. Mereka akan soal secara rawak je.

Ok, cakap pulak pengalaman ditemuduga untuk jawatan pegawai penguatkuasa N41 ni dengan orang atasan SPA dan penguatkuasa sendiri. Nasihat saya, sila pastikan ilmu berkenaan akta-akta pencatutan tu anda dah teror, bab ops titik bagai pun anda mesti tahu, dan kalau anda betul nak jawatan ni, sila baca dan hafal angka-angka dengan jayanya sebab mereka maybe tanya soalan macam ni “berapa nilai rampasan pada tahun lepas?”.

Saya memang tak kuasa jawab soalan merepek macam tu. Pada saya, soalan macam tu sebenarnya soalan memang nak menggagalkan calon. Mereka dah ada calon untuk diserap sebenarnya. Cakaplah saya fitnah tapi hakikatnya memang macam tulah pun kalau nak dapat jawatan kerajaan.

Pengalaman kawan saya adalah dia pun sudah merasa untuk jawatan penguasa JPJ tahun lepas. Jawatan itu ke laut juga. Tetapi permohonannya gagal! Check point pertama skali ujian mata, ini dah memang terang-terang. Siapa yang pakai cermin mata, jangan mimpi la nakkan jawatan penguasa.. baik JPJ, Polis, Tentera, JPA3 dan seangkatan dengannya.. kalau nak juga, buatla lasik dulu ker.. haha..

Ebook Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Arkib S41

Ebook Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Arkib S41 sudah boleh anda dapatkan kini. Pastikan calon baca CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41 ini sebelum memasuki dewan atau anda akan gagal sebab SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41 boleh tahan susah.

Kecuali, anda dapatkan EBOOK CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41 ini dengan segera dan kemudian janganlah pergi peluk bawak tidur bawah bantal. Studylah ya. Contoh soalan dah ada, template format soalan peperiksaan pun ada.

Pegawai Arkib S41

Rugilah pada siapa yang dah dapat surat untuk pergi ambil exam tapi degil tak nak dapatkan EBOOK CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41 ni. Nanti calon lain dapat jawab laju, anda termenung dalam dewan macam saya masa mula-mula tak ada rujukan nak jawab peperiksaan PTD dulu. hahahaha! Nganga!

Peperiksaan Pegawai Arkib s41 ini akan dijalankan pada 1 April 2014. Kalau tak nak kena April fool, b0lehlah beli cepat-cepat contoh soalan peperiksaan pegawai arkib s41 ni. Jualan tak lama pun. Kalau beli last minute, InsyaAllah tak sempat nak belajar. hehehehe

Bagus juga ada Tim Infokerjaya ni sebab mereka dah banyak sangat tolong calon-calon peperiksaan jawatan kerajaan. Kawan-kawan saya pun ada yang memang dapat jawatan kerajaan selepas tengok sendiri Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Arkib S41 ni, ada juga yang dapatkan ebook contoh soalan untuk jawatan PTD dan banyak lagilah ebook yang pihak Tim Infokerjaya ni dah hasilkan.

Format Soalan Peperiksaan Pegawai Arkib S41 1 April 2014

Secara amnya, format soalan peperiksaan pegawai arkib s41 ini sama juga dan hampir sama dengan mana-mana perjawatan dengan gred s41, kecuali daripada segi skop soalan yang ditanya jelah yang berbeza. Jadi, secara amnya soalan Peperiksaan S41 akan merangkumi 4 Seksyen iaitu:

Seksyen A : Pengetahuan Am Yang Berkaitan
Seksyen B : Daya Menyelesaikan Sesuatu Masalah
Seksyen C : Esei dalam Bahasa Melayu
Seksyen D : Esei dalam Bahasa Inggeris

Nampak macam senang je format am ini tapi mengikut pengalaman saya, kalau anda tidak ada sebarang rujukan atau persediaan sebelum masuk ke dewan, memang payah nak jawab. Anda akan lost! Jadi, kalau tak nak jadi macam orang tak ada hala tuju, lebih baik dapatkan EBOOK CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI ARKIB S41 ini segera dan belajar. Anda akan ditanya soalan yang lebih kurang sama cuma ditukar-tukar sikit je. Good luck!!

Baca juga:

    • SAPS Ibu Bapa dan SAPS NKRA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *