Web Analytics

Perbezaan Telefon Klon dan Original – AP VS Ori

Secara umumnya smartphone klon merupakan tiruan bermutu daripada yang original. Sebaik sahaja telefon pintar baru dikeluarkan, maka pengilang palsu mula bekerja untuk menghasilkan produk klon yang seakan-akan sama seperti telefon original yang asli.

Ketika dalam proses pengklonan, penampilan luaran telefon asal yang diciplak kebanyakannya dari bahan tiruan, manakala perkakasan dalaman utama dan perisian yang menentukan prestasi telefon didatangkan dengan pengganti yang sangat rendah mutunya berbanding yang asal.

Sekalipun mereka bertungkus-lumus menjalankan proses pengklonan, selalunya pasti akan ada kesilapan yang dapat dikesan. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan bahawa pembeli tidak curiga dan masih akan membeli telefon klon palsu berbanding telefon tulen dan pada masa yang sama perlu membayar harga telefon tulen untuk telefon palsu tersebut.

Telefon klon tidak akan sepadan dengan original yang asal dari segi prestasi dan ketahanan, namun ujian prestasi dan ketahanan mungkin tidak sesuai dijalankan untuk pembeli biasa pada masa pembelian dilakukan.

Apa yang menggembirakan, terdapat beberapa cara semakan dan pemeriksaan yang mana-mana pembeli berhati-hati boleh lakukan bagi mengetahui dan melakukan perbezaan telefon klon dan original. Cara semakan ini ada diterangkan di perenggan berikutnya.

Perbezaan Telefon Klon dan Original – AP VS Ori
Pemeriksaan Integriti Pembekal

Dengan melakukan beberapa pertanyaan rambang dan daripada pengalaman, peniaga bertauliah yang menjadi tumpuan dalam pelbagai jenama dan pembuatan telefon pintar dapat dikenal pasti. Selalunya peniaga jenis ini, di samping mempunyai nama-nama yang sudah terkenal untuk dilindungi, biasanya mempunyai hubungan secara langsung atau tidak langsung dengan pengeluar telefon.

Oleh itu, produk yang dijual oleh mereka datang dengan 12 bulan jaminan dengan jaminan oleh penjual bahawa pembeli boleh memulangkan produk jika rosak. Untuk klon, jaminan itu dan sokongan peniaga sedemikian tidak boleh didapati. Salah satu faktor yang membezakan antara yang palsu dan yang asal adalah penyediaan 12 bulan jaminan bagi asal dan kurang atau tiada untuk yang palsu.

Pemeriksaan fizikal

Pemeriksaan fizikal hanya berguna di mana bakal pembeli telah melakukan kajian bagaimana cara menentukan ciri-ciri komputer fizikal telefon pintar yang tertentu yang akan dibeli. Sekalipun menggunakan bahan bermutu untuk bahan luaran telefon, pemalsu juga berusaha keras untuk meniru rupa luaran telefon yang mereka perlu klonkan. Walau bagaimanapun, pemeriksaan terperinci akan mendedahkan kesilapan seperti berikut:

Klon, apabila peperiksaan terperinci dijalankan dalam kebanyakan kes, akan menunjukkan perbezaan dari segi v=berat, kualiti binaan, butang dan slot kemasan, saiz bezel, jenama dan ejaan buatan (contohnya Huewai bukan Huawei, hiPhone dan bukannya iPhone, Samsvng bukannya Samsung dan Soniericsson bukannya Sony Ericson), huruf dan rupa cetakan nama, bahan untuk selongsong (casing) – lihat pada jenisnya, rupa, rasa bila dipegang dan warna skrin yang malap. Telefon original biasanya telefon yang didatangkan dengan binaan yang solid, bahan yang lebih berkualiti dan memiliki estetika atau keseniaan yang unggul.

Pemeriksaan Pengesahan Telefon

Telefon jenama tertentu boleh dihasilkan di kilang-kilang yang terletak di bahagian-bahagian yang berlainan di dunia di luar lokasi kilang asal. Negara-negara lain telah dikaitkan dengan nilai yang berbeza yang berkualiti. Telefon dihasilkan di Finland adalah dihukum terbaik manakala mereka dari China biasanya mengesyaki.

Negara-negara lain yang mendatangkan telefon berkualiti yang boleh diterima termasuk United Kingdom, Kanada, Jerman dan Amerika Syarikat. International Mobile Equipment Identity (IMEI) boleh memberitahu apakah negara pengilang bagi telefon tertentu. Anda boleh semak (IMEI) telefon ini dengan mendail 5 kod ini: *#06# (Bintang+Hash+Kosong+Enam+Hash). Mengenai IMEI 15-digit yang dipaparkan, jika kedua-dua digit ke 7 dan ke 8 membacakan angka 02 atau 20, maka telefon pintar itu dibuat di China dan jika ia membaca 01 atau 10, maka telefon itu dibuat di Finland. 08 dan 80 bermaksud Jerman, 00 bermakna kilang asal, 05 bermakna Brazil manakala 03 bermakna Amerika Syarikat.

Juga, nombor IMEI boleh dimasukkan ke dalam laman web www.imei.info untuk semakan. Jika hasil semakan mendedahkan butiran telefon, maka ia adalah asal jika tidak ia adalah klon.

Sesetengah jenama tertentu juga mempunyai cara pelik untuk melakukan pengesahan. Sebagai contoh, dengan Nokia tulen, *#0000# akan menghasilkan versi perisian pada telefon dan tahun pembuatan manakala kod ini tidak akan berfungsi jika Nokia tidak original.

Kod berikut akan berfungsi untuk Samsung tulen – *#1234# (Lihat Versi SW PDA, CSC, MODEM); *#0*# (Mod Ujian Am); *#12580369# (Maklumat SW & HW); *#197328640# (Mod Perkhidmatan); *#0228# (ADC Reading); *#32489# (Maklumat Ciphering); *#232337# (Alamat Bluetooth); *#232331# (Mod Ujian Bluetooth). Jika kod tidak berfungsi seperti yang dinyatakan, maka ianya telefon Samsung klon dan bukan original.

Harga Semak

Harga juga boleh digunakan sebagai satu cara untuk pengesahan. Jika harga ditawarkan kebanyakannya sama dan berpatutan dengan ciri-ciri telefon pintar yang ditawarkan, maka jika ada penjual yang menawarkan dengan harga yang amat murah maka ia boleh menjadi kayu ukur bahawa telefon tersebut bukan original.

2 thoughts on “Perbezaan Telefon Klon dan Original – AP VS Ori”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *