Web Analytics

Pengalaman Pertama Kali Menghadiri Temuduga

Teringat aku semasa mula-mula apply kerja sekitar penghujung tahun 90an dulu. Masa tu kerja kosong kurang, orang ramai yang mempunyai kelulusan pun tak ramai. Jadi kebanyakkan yang dah lepas Universiti akan confirm dapat kerja.

hadiri temuduga

Aku pula terkial-kial cari kerja dan akhirnya ex-guru aku rekomen kan aku kesebuah kedai komputer. Jadi macam mana pun aku kena bersedia juga untuk sesi temuduga.

Antara persediaan yang telah aku lakukan ialah:

1. Penampilan mestilah kemas, rambut pendek disikat kemas, baju kemeja bersih bersama seluar panjang, wajah pula kena lah ceria janganlah nampak serabut pula.

2. Pengetahuan am mestilah di ambil tahu, terutama nya kenegaraan. Begitu juga pengetahuaan berkenaan kaitan dengan jawatan yang dipohon.

3. Bawa semua sijil-sijil dan sijil kemahiran untuk dipersembahkan kepada penemuduga. Kalau boleh siapkan resume cantik-cantik.

Itulah sebahagian persediaan yang aku lakukan ketika berhadapan temuduga pertama aku.

Selepas beberapa tahun aku bekerja, syarikat telah kehilangan pengurus dan aku pula kena la buat kerja-kerja pengurus untuk sementara. Kebetulan syarikat memerlukan kerani dan juruteknik. Jadi apa lagi aku terpaksalah mencari dan menemuduga pemohon yang layak.

Jadi itulah pertama kali aku menjadi penemuduga untuk mengisi beberapa jawatan kosong disyarikat tersebut. Mula tu gementar juga tapi rupaya pemohon yang datang tu lagi gementar dari aku. Macam-macam la jawapan yang diberikan bila aku tanya.

Ada juga yang temberang. Itulah yang aku nak pesankan, kalau kita tak tahu jangan lah suka temberang atau berbohong kerana penemuduga bukanlah bodoh dan jika kita berterus terang tentulah kita akan ada kelebihan untuk mengisi jawatan tersebut.

Kalau nak dikira masa tu nak dapatkan tip temuduga atau cara untuk menjawab soalan temuduga amat susah untuk didapati. Kerana mereka yang berpengalaman pun tak suka nak kongsi cerita.

Jadi kalau anda nak berhadapan dengan mana-mana temuduga jawatan eloklah buat persediaan yang rapi. Dapatkan tips Teknik Menjawab Soalan Temuduga dengan betul sebelum terlambat.

Kerana tip yang dikongsikan dari mereka yang sudah berpengalaman amat bagus untuk di cuba. Sekurang-kurangnya kita sudah bersedia dan tidak gugup ketika berhadapan dengan penemuduga.

Kesilapan Temuduga Yang Perlu Dielakkan

1. Tiba lewat untuk temuduga

Satu perkara yang mesti anda elakkan langsung adalah terlambat untuk temuduga anda. Sekiranya anda diupah, anda dijangka untuk pergi bekerja tepat pada masa dan keupayaan anda untuk tiba tepat pada masanya untuk temuduga adalah semakan yang akan dibuat oleh penemu duga sama ada anda akan terlambat untuk bekerja jika anda diupah.

2. Memakai pakaian yang tidak sesuai

Tidak kira apa tahap pekerjaan yang anda pergi temuduga, pakaian anda mesti bersih dan kemas. Untuk pekerjaan profesional, lelaki dan wanita mesti berpakaian profesional dan apa yang maksudnya profesional mungkin berbeza dari syarikat ke syarikat.

Untuk kebanyakan pekerjaan, pakaian yang formal dan kemas adalah pakaian yang sesuai untuk anda pakai pergi temuduga. Ini bukan masa atau tempat bagi anda tunjuk perhiasan pakaian yang berfesyen.

Anda tidak mahu penemu duga tetarik perhatian pada pakaian anda dari tumpukan atas kelayakan anda untuk mendapatkan pekerjaan itu. Jadi ia adalah lebih baik untuk bertanya tentang kod pakaian yang betul sebelum anda menghadiri temujanji untuk temuduga.

Dan ia adalah baik untuk anda selalu pakai formal daripada pakai pakaian yang terlalu fesyen yang mungkin tidak sesuai untuk wujud di depan mata penemu duga.

3. Anda tidak tahu dengan pekerjaan yang anda mohon itu

Semakin banyak pengetahuan yang anda dapatkan mengenai pekerjaan dan syarikat yang anda pergi temuduga, kemungkinan besar anda akan dapat mewakili diri anda sebagai seorang pemohon yang sesuai untuk memenuhi keperluan pekerjaan itu untuk majikan baru anda.

Apabila anda sedang memburu pekerjaan, anda sepatutnya perlu memmbuat sedikit kajian dan penyelidikan tentang syarikat itu supaya anda boleh jawab soalan dengan tepat tanpa cakap yang bukan-bukan yang tidak mengenai dengan bisnes syarikat itu.

4. Anda tidak dapat berkomunikasi dengan jelas mengenai latar belakang pekerjaan anda sebelum ini

Kebanyakan penemu duga tidak benar-benar berpengalaman dan seringkali terdapat beberapa daripada mereka yang lebih berpengetahuan akan menggunakan resume anda sebagai panduan semasa temu duga kerja.

Maka anda perlu bBersedia untuk membincangkan semua perkara yang mendalam yang anda telah disenaraikan di resume anda. Jika boleh, ia adalah cara yang baik untuk anda berlatih temubual dengan rakan sekutu atau kawan baik anda.

Latihan anda mungkin tidak sempurna, tetapi ia pasti akan membantu anda untuk meningkatkan kemahiran dan keupayaan temuduga anda yang akan menjadikan anda lebih baik berbanding dengan calon yang lain.

5. Gagal untuk bertanya soalan yang berwawasan

Biasanya, pada akhir temuduga untuk kerja yang anda mohon itu, anda akan ditanya sama ada anda mempunyai sebarang soalan. Elakkan menggunakan masa ini untuk bertanya tentang faedah atau bila anda boleh mengambil cuti pertama anda. Soalan yang anda minta perlu memaparkan keinginan anda untuk pekerjaan itu.

Baca juga: Temuduga Pegawai Penguatkuasa N41 dan Peperiksaan Arkib S41

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *