Web Analytics

Pastikan Anda Tahu 8 Hal Selepas Kemalangan Kereta di Malaysia!

Jalan raya adalah amat berbahaya, kadangkala bahkan kami sendiri hati-hati memandu juga tidak boleh mengelakkan beberapa perlanggaran ringan. Apabila kemalangan kereta yang terjadi sebenarnya tidak harus panik! Pastikan anda melakukan perkara-perkara yang berikut.

kemalangan kereta

Berhentikan Kenderaan Anda Semasa Mengalami Kemalangan

Sentiasa ingat untuk berhentikan kenderaan anda jika anda terlibat dalam kemalangan. Ini adalah kewajipan anda di sisi undang-undang. Walaupun anda fikir tiada sebarang kerosakan yang berlaku, tetapi bila-bila masa anda bertembung dengan sesuatu kenderaan, anda perlu menghentikan kereta anda dengan segera.

Anda boleh mengelakkan kemalangan lebih lanjut untuk berlaku dengan menubuhkan suar, atau menyalakan flasher kereta anda. Sekiranya kemalangan berlaku pada waktu malam dengan kelihatan gelap dan lampu kereta anda tidak berfungsi. Anda harus mempunyai lampu suluh untuk memastikan anda selamat semasa anda menunggu pertolongan di dalam kereta atau di tepi jalan.

Semasa di kemalangan kereta, anda harus mempunyai minda yang bertenang dan anda perlu melakukan apa yang dibincangkan seperti berikutnya:

1. Ambil Gambar Sebagai Bukti

Sekiranya anda mempunyai kamera di dalam kereta, atau telefon bimbit yang dilengkapi dengan kamera, anda harus mengambil gambar kenderaan jika terdapat kerosakan yang jelas.

Ambilkan foto nombor plat lesen dan imej kerosakan kereta sendiri dan pelanggar yang terbabit dalam kemalangan ini sebagai salinan.

Jika anda mempunyai kecederaan yang dapat dilihat, anda juga harus ambil gambar. Jika anda tidak dapat mengambil gambar di tempat kejadian, ambilnya secepat mungkin selepas kemalangan itu.

ambil gambar

2. Telefon Untuk Mengesahkan Mana Balai Polis Untuk Buat Laporan

Anda boleh menelefon ke balai polis yang terdekat untuk mengesahkan lokasi kemalangan kereta anda dan sama ada anda dapat membuat laporan di balai polis tersebut.

Anda perlu membuat demikian sebab ada ramai orang yang tidak pasti dengan mana daerah yang diurus oleh mana balai polis, jadi terdapat banyak kes di mana mereka pergi membuat laporan selepas mengalami kelanggaran tetapi diberitahu bahawa kawasan yang mereka mengalami kemalangan itu bukan urusan oleh balai polis di daerah ini tetapi di daerah lain. Dengan itu anda buang masa saja dengan pergi ke balai polis yang salah.

Jika anda boleh buat panggilan ke balai polis dan beritahu tempat pelanggaran, mMereka akan menyarankan anda terhadap balai polis yang sesuai dan ini akan dapat mengurangkan masa untuk anda berjalan ke dua-dua tempat ini.

telefon balai polis

3. Buat Laporan Di Balai Polis

Selepas anda mengesahkan mana satu balai polis yang patut anda pergi, maka anda boleh menghulu ke balai yang betul untuk membuat laporan. Bila sampai di balai, boleh anda membuat laporan di balai polis tersebut dan jangan lupa untuk mengambil kertas laporan selepas laporan sudah dibuat.

repot polis

4. Aturan Temuduga Dengan Sarjan

Kemudiannya, pegawai polis akan mengatur anda untuk bertemu dengan seorang sarjan. Sarjan itu akan membuat pertanyaan tentang kemalangan tersebut untuk mengetahui asal usul bagaimana kemalangan itu berlaku.

pertanyaan sarjan

5. Buat Bayaran di Kaunter

Selepas sesi pertanyaan dengan sarjan, ini tidak habis lagi. Anda pergi membuat bayaran di kaunter “siasatan kemalangan” untuk mendapatkan laporan kemalangan bagi diri sendiri.

Jangan anda lupakan untuk membuat demikian sebab perkara ini adalah sangat penting jika anda ingin menuntut insurans daripada pelanggar. Selepas membuat bayaran, hasil laporan biasanya akan disediakan dalam tempoh dua minggu.

Maka anda boleh balik lepas buat bayaran dan anda boleh pergi ke balai untuk mengumpulkan laporan tersebut dengan resit anda selepas dua minggu.

siasatan kemalangan kereta

6. Hantar Ke Bengkel Rasmi Untuk Baiki

Setelah itu, ingatkan untuk membawa semua dokumen yang berkenaan seperti IC, salinan kad kereta (sekiranya pembayaran pinjaman tidak diselesai lagi), salinan insurans kereta dan kertas laporan polis serta hantarkan kereta anda ke bengkel rasmi untuk diperbaiki. Dengan menerima semua dokumen yang lengkap, bengkel rasmi itu akan mendaftar dan memperbaiki kereta anda.

baiki kereta

7. Tanya Bila Kereta Anda Boleh Siap Baiki

Selepas itu, anda boleh menghubungi bengkel yang membaiki kereta anda untuk memastikan proses pembaikan kereta. Dua minggu kemudian, dapatkan laporan siasatan polis dan hantar kepada pemilik bengkel.

tuntut insurans

8. Dapatkan Dokumen-dokumen Yang Penting Dari Bengkel

Pada akhir sekali, anda boleh membincang dengan bengkel untuk memdapatkan dokumen-dokumen yang penting iaitu tuntutan kos kehilangan kereta.

Setelah itu, hantar dokumen tersebut ke syarikat insurans pelanggar untuk tuntutan sendiri.

Biasanya, kos tuntutan yang ditawarkan oleh syarikat insurans adalah sebanyak RM30 dalam sehari!

Jadi apa yang dikongsikan di atas adalah penting sangat sekiranya anda mengalami kemalangan jalanraya.

Adalah baik untuk anda ingatkan dan simpanlah maklumat ini! Juga boleh anda berkongsi maklumat yang berguna ini kepada kawan-kawan anda supaya mereka tahu langkah-langkah untuk mereka lakukan semasa berlakunya pelanggaran kenderaan di jalanraya!

Baca juga:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top