Web Analytics

Kereta Terbiar Boleh Ditunda Dengan Pindaan Kenderaan

Mesti ramai orang yang pernah melepasi sebuah kereta terbengkalai di tepi jalan raya. Adakah anda pernah mempunyai soalan macam ini: “mengapa tidak seseorang membuat sesuatu seperti tundakan kereta yang sudah lama ditinggalkan di tempat ini?”

Kereta yang terbengkalai di seluruh tempat di Malaysia telah capai 8 juta dengan statistik yang dikemukakan oleh JPJ pada November 2017. Jika anda tidak sedar, secara keseluruhan terdapat 28 juta kereta yang berdaftar di Malaysia. Maka, ini bermaksud bahawa terdapat lebih kurang 30% kereta adalah kereta yang dibiarkan saja di tempat awam.

kereta terbiar

Kereta-kereta yang terbiar ini bukan saja jadi kesakitan estetik pada bola mata kita, tapi ia juga menjadi tempat yang sesuai untuk pembiakan nyamuk. Terdapat banyak kes di mana apabila pegawai majlis bandaran tundaan kereta, mereka mendapati bilangan larva aedes yang banyak yang berkembang dalam air yang ditangkung dalam kereta terbiar tu.

Pindaan Baru Akan Berubah Situasi Ini

Nasib baik bagi rakyat Malaysia, masalah kenderaan terbengkalai di bandaraya di seluruh negara itu sekarang terdapat dapat tumpu perhatian daripada kerajaan dan pindaan Akta Pengangkutan Jalan yang baru telah diperkemukakan.

Dengan pindaan Akta Pengangkutan Jalan yang baru, majlis-majlis tempatan akan mempunyai kuasa untuk tundakan kenderaan terbiar di kawasan yang mereka berkuasa untuk membuat demikian.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata masalah kenderaan terbengkalai merupakan masalah yang sudah lama timbul dan terjejas oleh kekurangan penyelesaian yang berdaya maju.

Masalah Dengan Tidak Dapat ‘De-register’ Kenderaan

Mengikuti beliau, JPJ cuma mempunyai proses pendaftaran kenderaan tanpa kuasa untuk tundakan kenderaan. Dengan pindaan itu, ia akan memudahkan proses untuk potongkan pendaftaran kenderaan mereka. Dengan ini, ia akan membantu untuk mengatasi masalah kenderaan terbengkalai. Banyak majlis tempatan juga menghadapi masalah ini di banyak kawasan perumahan.

Pada masa kini, majlis-majlis tempatan tidak dapat menunda kenderaan terbengkalai apabila pendaftaran kenderaan mereka masih sah. Ini sudah menjadi satu masalah yang telah mencetuskan gangguan dan perlukan cara penyelesaian dengan segera.

Dengan pindaan yang dilakukan, kerajaan akan memudahkan sistem pendaftaran supaya membolehkan pihak tempatan berkuasa untuk melupuskan kenderaan terbengkalai. Pindaan itu juga akan memberi kuasa kepada JPJ untuk membuat potongan pendaftaran kenderaan di mana nombor chassis mereka telah rosak.

Sementara itu, pindaan itu juga akan memberi kuasa kepada 9 majlis perbandaran untuk menunda kereta terbiar yang letak di tepi jalanraya dan rumah tinggal. 9 bandar ini termasuk Pulau Pinang, Ipoh, Alor Star, Shah Alam, Petaling Jaya, Melaka, Johor Bahru, Kuala Terengganu and Iskandar Puteri.

Anthony Loke berkata pengumuman akan dibuat segera mengenai kuasa penundaan kenderaan terbiar. Beliau berharap agar pindaan itu akan diluluskan dan diwartakan untuk penguatkuasaan pada Jan 2019.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *