Web Analytics

Cara Tukar Nama Kereta di Malaysia

Ketahui prosedur dan proses tukar nama kereta dan hakmilik kenderaan melalui perkongsian artikel di bawah.

Bagaimana cara nak tukar nama kereta anda?

Sebelum saya teruskan perkongsian macamana caranya, benarkan saya untuk beritahu anda bahawa Seksyen 13 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 menegaskan bahawa pemandu dikehendaki membuat pemindahan kenderaan dalam tempoh 7 hari selepas membeli atau menjual kenderaan. Kegagalan untuk berbuat demikian menyebabkan pemandu dikenakan denda RM100!

Tetapi tahukah anda untuk membuat pemindahan pemilikan boleh dikatakan satu usaha yang agak sukar. Perkongsian pengalaman daripada Cikgu Yap mengenai cerita seorang rakan rakannya pada tahun 2012 yang lalu, Encik Ong telah menjual kereta lamanya kira-kira 18 tahun yang lalu. Baru-baru ini, Encik Ong datang untuk mendapatkan bantuan Cikgu Yap. Dia merungut dan memberitahu kereta yang dijual sedekad lalu masih lagi atas namanya.

Menurut ceritanya lagi dia mengatakan bahawa tindakan undang-undang kini sedang diambil terhadapnya. Pemilik yang membeli kereta lama tidak peduli untuk mengambil langkah yang perlu untuk tukar nama kereta yang dibelinya.

Bagaimanapun, ini telah menghasilkan keuntungan untuk Encik Ong. Selepas perlaksanaan rebat pada 2012, Encik Ong pergi ke pejabat pos untuk menuntut RM600 beliau. Percaya atau tidak, dia masih pemilik sah kenderaan tersebut selepas 18 tahun lamanya.
tukar nama kereta

Prosedur Yang Betul Untuk Tukar Nama

Pada pendapat saya, ramai pemilik kenderaan tidak tahu prosedur yang betul untuk diterima pakai apabila menjual kenderaan. Apa yang mereka biasanya lakukan adalah:

 1. Tandatangan Borang MV3.
 2. Sediakan 2 salinan MyKad mereka kepada pemilik baru.
 3. Serahkan kad Pendaftaran (buku biru) kepada pembeli atau syarikat kewangan dan itu sahaja.

Padahal, apa yang mereka harus lakukan sebenarnya:

 1. Maklumkan dalam surat kepada Pendaftar Kenderaan Motor Dalam Negeri (Registrar of Motor Inland Vehicles – RMIV) mengenai jualan.
 2. Beritahu pihak berkuasa Polis mengenai jualan itu juga.
 3. Memaklumkan kepada syarikat insurans mengenai jualan itu juga.

Sebaik-baiknya, satu perjanjian yang mudah perlulah dibuat di antara anda dan pembeli kereta anda.
Di dalamnya, nyatakan bahawa sebagai dari saat ini, anda tidak lagi bertanggungjawab ke atas:

 1. Apa-apa kesalahan lalu lintas yang mungkin disebabkan oleh kenderaan tersebut.
 2. Untuk sebarang kemalangan yang mungkin melibatkan kenderaan yang didaftarkan di bawah nama anda.

Dalam sehelai kertas biasa, yang mewakili suatu perjanjian, harus juga dicap di Pejabat Setem di kawasan berdekatan anda. Jumlah kos tidak lebih daripada RM10.

Perjanjian mudah di atas mungkin tidak memberikan perlindungan penuh terhadap tindakan undang-undang, tetapi percayalah, ia boleh pergi jauh.

Tetapi persoalannya ialah, berapa ramai pemilik kenderaan dan pemandu tahu prosedur ini? Bahkan, berapa banyak lagi yang secara sedar atau tidak lebih menghiraukan kerumitan?

Melainkan jika anda seperti Cikgu Yap, yang sangat berminat dalam semua perkara berkaitan undang-undang, dan yang mempunyai seorang adik sebagai Pendaftar Syarikat, saya percaya kebanyakan orang tidak lagi akan terlalu menghiraukan mengenai mana satu prosedur dan cara yang betul untuk digunapakai apabila menjual kenderaan lama. Kerana ini adalah punca di mana mereka mendapat masalah berkaitan undang-undang.

Oleh itu, artikel kali akan beri penekanan kepada anda bagaimana untuk tukar nama kereta dan pemindahan hak milik. Ya, ia melibatkan langkah-langkah yang banyak dan memakan masa, itu sememangnya tidak dapat disangkal lagi.

Tetapi dengan memberi tunjuk ajar kepada anda dengan cara yang betul tentang bagaimana melakukan pemindahan nama kenderaan anda dari A ke Z pastinya akan bernilai dan berbaloi juga nanti. Panduan dan langkah berikut mungkin dapat membantu anda berbanding daripada membiarkan anda dibawa ke mahkamah oleh sesetengah pihak, terutama pihak undang-undang.

Langkah-langkah yang perlu dilakukan:

Pertama, pergi ke pejabat JPJ terdekat. Dapatkan satu set borang pemindahan yang diperlukan. Borang tersebut terdiri daripada:

 1. Borang semak (TM3).
 2. Pemindahan bentuk pemilikan (JPJK3A).
 3. Borang untuk mengesahkan pemilikan baru.

Isikan borang tersebut dan tandatangan di mana perlu.
Kad pengenalan pemilik baru atau MyKad perlu disahkan oleh:

 1. Seorang pegawai Jabatan Pengangkutan.
 2. Pesuruhjaya Sumpah.
 3. Seorang Jaksa Pendamai (Justice of Peace – J.P).
 4. Seorang Hakim dari Mahkamah Sesyen.

Jika anda ingin menjimatkan wang, anda boleh pergi ke pejabat JPJ. Seorang pegawai akan membantu anda memperakui dokumen di atas.

Langkah seterusnya selepas melengkapkan Borang pemindahan adalah membawa kenderaan anda kepada pihak berkuasa Puspakom pada waktu bekerja yang beroperasi antara pukul 8:00 pagi hingga 6:00 petang.

Pegawai Puspakom akan menjalankan 10 jenis atau peringkat pemeriksaan pada kereta anda. Sebaik-baiknya, kereta anda perlu berada dalam keadaan yang cukup baik untuk lulus ujian. Pemilik dinasihatkan supaya menghantar kenderaan mereka untuk diservis sebelum menghantarnya untuk tujuan pemeriksaan.

Pihak berkuasa Puspakom akan membekalkan pemilik sijil K5. Sijil ini akan membolehkan seseorang untuk melakukan pemindahan kereta dengan pihak berkuasa JPJ.

jpj jabatanPemeriksaan boleh disiapkan sekitar 1 – 2 jam. Kadang-kadang jika kelewatan berlaku, ia mungkin mengambil masa yang lebih lama.

Jika anda ingin tahu, anda akan dikenakan bayaran berharga RM35 – RM50 untuk melakukan latihan pemeriksaan.

Dengan selesainya ujian Puspakom maka anda akan dibawa pula ke langkah-langkah berikutnya. Langkah ini dikenali sebagai pembelian insurans. Pemilik baru perlu membeli insurans baru untuk melakukan pemindahan.

Berdasarkan pengalaman, insurans pihak pertama RM8,000 akan dikenakan bayaran kira-kira RM550. Walau bagaimanapun, daripada tinjauan, sesetengah insurans mengenakan harga yang lebih rendah sedikit.

Setelah selesai membeli insurans, seterusnya anda sudah bersedia untuk menyerahkan borang pemindahan kepada JPJ untuk pemindahan.

Sekadar peringatan, pemindahan itu sendiri memerlukan bayaran sebanyak RM100. Anda boleh membayarnya secara tunai di kaunter.

Pastikan anda menyemak “Senarai Semak” anda untuk melihat semua bahagian yang berkaitan dengan segala bentuk pemindahan telah anda sempurnakan dengan sewajarnya.

Berbekalkan semua borang-borang di atas, pergi ke seksyen pemindahan di mana-mana pejabat JPJ untuk melakukan pemindahan anda. Anda sepatutnya sama sekali tidak menghadapi kesukaran di peringkat ini. Pegawai-pegawai dan kakitangan J.P.J. yang sopan, mesra dan sentiasa bersedia untuk membantu anda sebaik mungkin. Sebagai peringatan sekali lagi, yuran pemindahan ialah RM100.

Pemindahan kadang-kadang boleh dilakukan dalam masa sehari sahaja. Pada masa-masa tertentu, J.P.J. mungkin perlu menahan dokumen pemindahan anda untuk mengesahkan butir-butir tertentu. Pihak berkuasa mungkin perlu mengeluarkan kepada anda satu salinan fotostat, ditandatangani dengan sewajarnya oleh pegawai-pegawainya bagi kegunaan sementara anda. Anda akan diminta untuk datang semula kemudian untuk dapatkan kad pendaftaran kenderaan baru atau kad anda.

Sebelum menamatkan artikel ini, saya ingin memaklumkan kepada anda bahawa “orang tengah” mengenakan bayaran sebanyak RM450 – RM500 untuk pemindahan sedemikian. Sekiranya anda berfikir bahawa jumlah tersebut berbaloi untuk dibayar untuk setiap kerja yang dilakukan, sudah tentu, anda boleh mengupah dan menggunakan perkhidmatan mereka.

Memandangkan terdapat banyak prosedur yang perlu dilalui, pendapat peribadi saya adalah, “Saya rasa ia adalah berbaloi anda biarkan semua kerumitan prosedur tersebut diuruskan oleh orang tengah yang mempunyai pengalaman untuk pergi menguruskannya bagi memindah dan tukar nama kereta anda. Dia pun perlukan wang untuk hidup juga kan?”

Demikian penjelasan yang terperinci mengenai bagaimana untuk menjalankan pemindahan nama dan hakmilik kenderaan dengan JPJ, selain anda juga perlu tahu ada sedikit perbezaan antara tukar nama kereta persendirian dan kereta syarikat.

1 thought on “Cara Tukar Nama Kereta di Malaysia”

 1. Salam sejahtera,saya ingin nk tau situasi saya dh blacklist dlm bank dan semua bank account atas nama saya telah dibekukan ,adakah ia akan memberi kesan kegagalan penukaran nama (sebuah kereta yg takde hutang bank masih atas nama saya)bila adanya pemilik baru?seterusnya saya ingin beli sebuah kereta secondhand kalo bayar cash beli putus diatas nama saya boleh ke?Adakah nya akan disita oleh pihak bank dan lelong pada masa yg datang?minta pengetahuan ,Terima kasih.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *