Web Analytics

Cara Kira BMI Formula Dengan Kalkulator BMI

Tahukan anda macam mana cara kira BMI untuk lelaki dan wanita? Jika anda tidak pasti, bolehlah pelajari cara mengira BMI formula yang betul untuk lelaki dan wanita melalui artikel pengiraan Body Mass Index (BMI) di bawah.

Formula dan Cara Kira BMI Adalah Seperti Berikut:

Cara Kira BMI Formula Dengan Kalkulator BMIcara kira bmi

Apa Itu BMI?

Sebelum kita masuk kepada cara pengiraan yang sebenar, terlebih dahulu mari bincangkan tentang apa itu BMI.

BMI atau Body Mass Index merupakan petunjuk yang biasanya digunakan untuk menentukan sama ada berat badan seseorang individu adalah sesuai dengan ketinggiannya atau tidak. Index ini juga adalah penting dalam penunjuk perubahan pada simpanan lemak badan.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan penyakit tertentu seperti pengekalan cecair macam ascites dan edema, BMI tidak harus digunakan. BMI juga tidak tepat jika digunakan pada atlet dan orang tua.

Kaedah utama memikirkan betapa “gemuk”nya seseorang itu biasanya dirujuk kepada Indeks Jisim Badan (Body Mass Index – BMI). BMI dikira dari ketinggian dan berat badan seseorang.

Formula asas adalah berat dibahagikan dengan ketinggian kuasa dua, atau kg/m2. Anda hanya perlu ambil ketinggian anda dalam meter dan persegikannya, bermakna anda ambil bilangan meter darab dengan bilangan meter yang sama. Kemudian dibahagikan jumlah itu ke dalam berat badan anda dalam kilogram (kg/m2).

Cara Kira BMI Secara Manual

Cara kira BMI anda adalah agak mudah kerana ia boleh dilakukan dengan beberapa pengiraan sahaja. Di sini saya tunjukkan bagaimana cara untuk anda mengiranya.

  1. Ukur ketinggian anda dalam inci (dalam kaki dan kalikan 12) dan kemudiannya gandakan jumlah itu dengan sendirinya.
  2. Ukur berat badan anda dan kemudian dibahagikan dengan jumlah yang anda dapat dari Langkah 1.
  3. Ambil nombor daripada dua langkah, dan kalikan dengan 705.

Cara ini akan memberikan anda suatu anggaran BMI semasa anda. Menurut Institut Kesihatan Kebangsaan, garis panduan BMI ialah:

  • Kurang daripada 19 = Kurang berat badan
  • 19-24,9 = Sihat
  • 25-29,9 = Berat badan berlebihan
  • 30 atau lebih = Gemuk (obes)

Ini memberikan petunjuk umum tentang siapakah yang sebenarnya berada “dalam keadaan bentuk badan yang baik” dan siapa yang bukan.

Cara Kira BMI Dengan Menggunakan Kalkulator BMI

Boleh juga anda pakai Kalkulator BMI seperti bawah untuk mengira BMI anda.

Supplied by BMI Calculator USA

Carta Kategori BMI

[ninja_tables id=”2842″]

Berdasarkan statistik, rakyat Malaysia pada umumnya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk penyakit jantung, strok, darah tinggi, kencing manis, kanser, penyakit pundi hempedu dan juga kematian apabila mereka mempunyai BMI melebihi 25.

Cara Kira BMI Formula Dengan Kalkulator BMI

Bagaimana Kira BMI Untuk Bayi

1. Kira berat bayi anda dalam kilogram. Jika anda hanya tahu dalam pound, anda boleh menggunakan pengiraan mudah di bawah.

Ambil berat anak anda dalam pound. (Sebagai contoh, 37 paun, 4 auns menjadi 37.25.)
Bahagikan angka itu dengan 2.2. (Jadi, 37.25 dibahagikan dengan 2.2 bersamaan dengan 16.9 kilogram.).
Nombor yang terhasil ialah berat anak anda dalam kilogram.

2. Kira ketinggian bayi anda dalam meter. Jika anda hanya tahu dalam inci, anda boleh menggunakan pengiraan mudah di bawah.

Ambil ketinggian anak anda dalam inci. (Sebagai contoh, jika anak anda adalah 41 1/2 inci tinggi, maka ia menjadi 41.5.)
Darab nombor itu dengan .0254. (Jadi, 41.5 didarab dengan .0254 bersamaan dengan 1.05 meter.)
Nombor yang dihasilkan adalah ketinggian anak anda dalam meter.

3. Dengan mempunyai maklumat tentang keberatan anak anda dalam kilogram dan ketinggian dalam meter, anda boleh memasukkan nombor tersebut ke dalam formula BMI untuk mendapatkan indeks jisim badan anak anda.

Pertama, darab nombor ketinggian dengan sendirinya. Menggunakan contoh kami, ini akan menjadi 1.05m x 1.05m = 1.10m.
Kemudian, ambil berat dalam kilogram dan bahagikannya dengan ketinggian kuasa dua (nombor yang anda dapati dalam bahagian 3a.). Sekali lagi menggunakan contoh kami, ia akan menjadi 16.9kg dibahagikan dengan 1.10m, menghasilkan BMI sebanyak 15.3.
Sebaik sahaja anda telah menentukan indeks kanak-kanak anda, anda boleh merujuk kepada carta BMI untuk mengetahui apa persilangan anak anda:

Chart BMI untuk kanak-kanak lelaki dari 2 – 20 tahun

Chart BMI untuk kanak-kanak perempuan dari 2 – 20 tahun

Kalkulator BMI Untuk Bayi

Boleh anda rujuk ke laman CDC untuk pakai kalkulator BMI yang disediakan untuk kira BMI bayi anda.

Garis Panduan Yang Kontroversi

Walaubagaimanapun, ramai orang berpendapat bahawa garis panduan ini adalah rambang dan kontroversi. Hal ini kerana tidak ada satu garis panduan khusus yang “sesuai” dengan semua orang, jadi dengan menetapkan suatu BMI berat badan berlebihan adalah sebanyak 25 merupakan tindakan yang dibuat secara sembarangan.

Bukan sahaja ia berbeza untuk setiap orang, tetapi BMI hanya salah satu faktor kesihatan anda. BMI tidak termasuk faktor-faktor persekitaran, sejarah keluarga, status imun atau apa-apa lagi. Di samping itu, orang-orang sedang membina badan atau hamil tidak sesuai dengan garis panduan seperti ini.

Sebab mengapa BMI begitu popular hari ini adalah bahawa ia adalah cara yang paling mudah dan paling murah untuk menentukan sama ada seseorang itu mempunyai berat badan berlebihan. Anda tidak perlukan sebarang yuran, tiada keahlian gim, tidak perlu rasa malu untuk menentukan BMI badan anda.

Pengiraan BMI juga boleh dilakukan melalui standard BMI calculator yang boleh anda dapati secara online.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *