Web Analytics

Buah Kelapa – Buah Yang Berpelbagai Guna

Buah kelapa bukan hanya boleh diminum tetapi ia juga mempunyai banyak kegunaan lain.

Air kelapa adalah minuman penghilang rasa dahaga yang popular. Oleh kerana air kelapa terkandung di dalam tempurung yang tertutup, ianya bersih untuk diminum. Ia juga mempunyai ciri-ciri penyembuh. Sesetengah orang menggunakannya sebagai penawar kepada beberapa gejala penyakit seperti cirit birit, loya, demam panas dan demam campak.

pokok kelapa

Buah kelapa yang dihasilkan dari pokok berdaun hijau malar ini hanya boleh didapati di kawasan beriklim tropika. Buah kelapa menyegarkan badan dalam cuaca panas, mempunyai rasa yang sedap dan mempunyai banyak khasiat.

Anda dapat dengan mudah boleh mendapatkan 257mg potasium dari 100g sajian minuman air kelapa. Selain daripada itu, ia juga mempunyai kandungan fosfor dan kalsium yang tinggi, yang mana penting untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat.

Khasiat Buah Kelapa

Tambahan lagi, buah kelapa mempunyai khasiat Vitamin B1, B2 dan C. Ianya juga memberikan tenaga, sehingga 384 Kkal untuk setiap 100g.

 • Tenaga: 384kcal
 • Kalsium: 28mg
 • Fosfor: 200mg
 • Zat Besi: 2.3 mg
 • Sodium: 31mg
 • Kalium: 257mg
 • Vitamin B1: 0.11mg
 • Vitamin B2: 0.1mg
 • Vitamin C: 16.8mg

Buah kelapa matang biasanya diparut dan diperah untuk mendapatkan santannya, sejenis bahan utama dalam kebanyakan makanan pencuci mulut dan hidangan berlauk kari. Namun demikian, santan harus digunakan dalam jumlah sederhana karena ia mempunyai kandungan lemak tepu yang tinggi yang akan meningkatkan tahap kolesterol dalam darah.

buah kelapa

Kolesterol boleh meningkatkan mendapan lemak di dalam pembuluh darah kita. Ini boleh mengakibatkan penyakit jantung. Kolesterol juga merupakan salah satu penyebab utama pembentukan batu empedu. Oleh yang demikian, kurangkan pengambilan lemak jika anda ingin kekal sihat.

Pucuk kelapa atau bunga kelapa juga boleh dimakan. Ia boleh dimakan mentah, direbus, dijeruk dalam rendaman cuka atau dicampur dengan salad segar atau sayuran yang telah dimasak.

Dan bukan itu sahaja. Tempurung kelapa boleh dijadikan senduk, bekas dan alat muzik sementara sabut kelapa setelah dikeringkan di bawah sinaran matahari, boleh dijadikan sumber bahan bakar dan boleh dibuat tali yang kuat daripadanya untuk mengikat perahu kecil, dsb.

Kegunaan Daun dan Batang Pokok Kelapa

Daunnya boleh dianyam, untuk membuat topi dan tikar, dan sebagai hiasan dalaman untuk upacara-upacara rasmi. Dan jika anda ingin membuat penyapu lidi, anda cuma perlu mengumpulkan beberapa bilah daun dan ikat semuanya bersama.

Batang pokok kelapa juga boleh digunakan sebagai alternatif kepada kayu api. Anda juga boleh menggunakannya untuk membuat rakit, membina jambatan kecil atau tiang pancang.

Pihak kerajaan harus menurunkan harga runcit kelapa agar lebih ramai orang dapat menikmati manfaatnya. Pihak kerajaan juga harus mempopularkan penjualan air kelapa oleh peniaga

Cara Untuk Menanam Pokok Kelapa

Memandangkan buah dan pokok kelapa mempunyai banyak manfaat, mengapa tidak menanamnya di perkarangan rumah anda untuk kegunaan sendiri?

Ia tidak memerlukan banyak tenaga dan usaha dan manfaatnya banyak. Anda cuma perlu memilih tempat yang sesuai, letakkan buah kelapa pada sisinya dan tutupi sebahagian darinya dengan tanah. Pastikan keadaan tanah sentiasa lembab.

Proses percambahan mengambil masa 4 hingga 5 bulan. Untuk memindahkannya, jika perlu, harus dilakukan bilamana pucuk tunasnya masih kurang dari sekaki tinggi.

Kebaikan Untuk Minum Air Kelapa

1. Minuman sukan semula jadi

Elektrolit semulajadi yang ada pada air kelapa membuat ia padat untuk jadikan sebagai minuman sukan tradisional seperti Gatorade. Ia diperbuat tanpa tambahan gula, pewarna makanan, atau pemanis. Ramai orang pilih untuk minum air kelapa sebagai minuman yang berprestasi tinggi.

2. Air Kelapa Mungkin Mempunyai Sifat Antioksidan

Radikal bebas adalah molekul yang tidak stabil yang dihasilkan dalam sel semasa metabolisme. Peningkatan pengeluaran mereka sebagai respons kepada tekanan atau kecederaan.

Apabila terdapat terlalu banyak radikal bebas, tubuh anda memasuki keadaan tekanan oksidatif, yang boleh merosakkan sel-sel anda dan meningkatkan risiko penyakit. (Sumber 1)

Penyelidikan pada haiwan yang terdedah kepada toksin telah menunjukkan bahawa air kelapa mengandungi antioksidan yang mengubah radikal bebas sehingga mereka tidak lagi membahayakan. (Sumber 2)

3. Merawat Cirit-Birit

Air kelapa digunakan secara umum untuk rehidrasi selepas aktiviti fizikal atau untuk merawat penyakit seperti cirit-birit. Memang benar bahawa air kelapa mempunyai elektrolit semula jadi seperti kalium, natrium dan mangan yang diperlukan oleh badan kita.

4. Ia Mungkin Boleh Membantu Mengubati Psoriasis

Walaupun kajian tidak menunjukkan hubungan langsung antara air kelapa dan psoriasis. Tetapi air kelapa dapat mencegah dehidrasi, yang dapat membuat kulit anda lebih rentan terhadap masalah seperti psoriasis (seperti dehidrasi menghalang tubuh anda daripada menghilangkan toksin melalui kulit anda) (Sumber 3)

Minuman Kelapa Muda

Bahan-bahan

 • 1-2 kelapa kecil (buka dan dapatkan air dan isi)
 • Jus 1 kapur
 • air ais
 • ais kiub

Kaedah

 1. Tuangkan air kelapa dan air limau ke dalam jag dan kacau.
 2. Masukkan isi kelapa dan ais kiub yang mencukupi dan air ais.

Kubis Susu Kelapa

kubis susu kelapa
Bahan-bahan

 • Kubis 25mg (dihiris halus)
 • 2¬†cili merah (dihiris)
 • sebilangan besar udang kering
 • 2 cawan santan
 • 3 pip bawang putih (dihancurkan)

Kaedah

 1. Masukkan semua bahan yang ada dalam periuk dan biarkan mendidih sehingga kubis menjadi lembut.

Salad ketimun

Salad ketimun

Bahan-bahan

 • 1/2 timun (potong cincin atau separuh dihiris)
 • 1 bawang (dihiris)
 • Garam secukup rasa
 • 1/2 cawan santan kedua
 • 1 cili merah atau hijau (potong cincin)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *