Web Analytics

Bayaran RM10 untuk Upah Peguam

Di Malaysia, ramai suri rumahtangga yang mengalami masalah dalam kehidupan perkahwinan seperti keganasan rumah tangga. Namun, kebanyakan daripada mereka yang mengalami keganasan rumah tangga memilih untuk tidak mendakwa dan kekal berdiam diri. Dengan ini ramai yang tetap menderita dalam keganasan.

Kebanyakan daripada mereka bukan tidak mahu buat dakwaan, tetapi apabila mereka terfikir pasal yuran guaman yang tinggi(lazimnya beribu-ribu ringgit), mereka terus berputus asa dan tidak ingin buat apa-apa lagi.

upah lawyer

Boleh Anda Upah Peguam Dengan RM10

Sebenarnya terdapat suatu program peguaman yang diperkenalkan oleh kerajaan dengan tujuan untuk membantu mereka yang tidak mampu untuk upah peguam bagi kes mereka. Program peguaman ini mempunyai kadar upah yang rendah dengan kadar terendah yang bermula daripada RM10 shaja.

Jabatan Bantuan Guaman atau Legal Aid Bureau merupakan perbadanan di bawah tadbir-selia Jabatan Perdana Menteri yang bertujuan untuk memberikan khidmat nasihat undang-undang dan memperjuangkan hak bagi golongan berpendapatan rendah.

biro bantuan guaman

Perbadanan tersebut menawarkan bantuan perundangan dari segi hal ehwal kekeluargaan seperti kes tuntutan kos sara diri, penceraian, hak penjaga, pembahagian aset suami isteri bercerai dan sebagaianya.

Bagi kes sivil pula, kes yang ditawarkan khidmat termasuk pampasan pekerja, kemalangan, pinjaman, isu sewa-beli, pengambilan anak angkat dan sebagainya.

Bagi bahagian kes jenayah pula merangkumi kes-kes yang telah mengaku salah dan dalam proses rayuan untuk meringankan denda. Selain itu, kes yang menyentuh akta 2001 kanak-kanak dan kes jenayah ringan 1955 turut dalam senarai bantuan.

3 Badan Bantuan Undang-Undang di Malaysia

Bantuan guaman adalah disediakan oleh 3 badan bantuan undang-undang yang berlainan di Malaysia.

1. Jabatan Bantuan Guaman

Badan pertama adalah Jabatan Bantuan Guaman. Badan ini merupakan satu badan yang dibiayai oleh kerajaan. Badan ini ditubuhkan dengan tujuan untuk mengendalikan kes jenayah dan kes sivil yang tertentu.

2. Majlis Peguam

Badan kedua adalah Majlis Peguam. Badan ini mempunyai pejabat di seluruh negeri-negeri yang berlainan di Malaysia. Majlis Peguam dibiayai secara persendirian oleh ahli-ahli Bar (peguam) dan mereka boleh memberikan bantuan guaman untuk bidang undang-undang keluarga, undang-undang pekerjaan dan kes-kes jenayah.

3. Yayasan Bantuan Guaman Nasional (YBGK)

Badan ketiga adalah khusus untuk kes jenayah sahaja. Badan ini dikenali sebagai Yayasan Bantuan Guaman Nasional (atau boleh dikenali sebagai YBGK) dan ia mula beroperasi pada tahun 2012 untuk merapatkan jurang yang ditinggalkan oleh Jabatan Bantuan Guaman dan Majlis Peguam.

Nasihat dan Perwakilan Undang-Undang

Apa yang perlu anda tahu terlebih dahulu adalah bantuan undang-undang dibahagikan kepada:

Nasihat undang-undang

Ia adalah bebas daripada ketiga-tiga penyedia bantuan undang-undang dan meliputi semua bidang undang-undang

Nasihat undang-undang adalah apabila anda menerima nasihat daripada peguam mengenai undang-undang. Lepas dapat nasihat, kes anda mungkin atau mungkin tidak akan terus dibicara di mahkamah.

Perwakilan undang-undang

Ia hanya disediakan untuk bidang undang-undang tertentu dan disubsidi. Representasi undang-undang adalah apabila kes anda perlu terus dibicara di mahkamah dan anda perlu melantik seorang peguam untuk membantah bagi anda.

Syarat Permohonan

Kategori 1 : Golongan bergaji tahunan kurang daripada RM30,000
Kategori 2 : Golongan bergaji tahunan di antara RM30,000- RM50,000

bantuan peguam

Langkah Permohonan:

  1. Hubungi dan ajukan permohonan dengan Jabatan Bantuan Guaman yang berhampiran.
  2. Pihak berkuasa akan menyemak status ekonomi sebenar pemohon.
  3. Jika layak, pemohon perlu membayar wang pendaftaran sebanyak RM 10.
  4. Pemohon perlu mengisi borang yang berkenaan.
  5. Perjumpaan ringkas akan diaturkan.
  6. Pengisian Surat Akuan.
  7. Pihak berkuasa akan mula menjalani kerja pembelaan pemohon.

Perhatian***

Dalam proses permohonan, pemohon diingatkan agar tidak menghantar sebarang maklumat persendirian yang palsu. Jika didapati maklumat yang diserahkan adalah palsu atau bersalah, pemohon akan disamankan wang sebanyak RM 1,000 atau hukuman penjara tidak melebihi 6 bulan atau kedua-dua sekali.

Jadi kenalah berhati-hati dan cuma hantar maklumat yang benar sahaja.

Manfaat Untuk Upah Peguam

Manfaat yang jelas yang diberikan oleh pengambilan perkhidmatan seorang peguam adalah bahawa ia membawa kemudahan. Pemprosesan dokumen undang-undang, pemfailan tuntutan undang-undang, dan hal-hal yang melibatkan undang-undang boleh menjadi sangat rumit untuk keramaian orang.

Jika anda upah seorang peguam peribadi, mereka akan menjadi orang yang akan menjalankan semua tugas-tugas ini untuk anda dan urusan anda akan menjadi sangat mudah tanpa risau ketinggalan apa-apa.

Satu lagi manfaat yang akan anda perolehi adalah untuk membantu anda mempelajari lebih lanjut tentang perkara-perkara dari sisi perundangan.

Seperti kata pepatah “kejahilan undang-undang itu tidak ada alasan”, menjadikannya tidak dapat dimaafkan bagi sesiapa untuk mengatakan bahawa mereka tidak menyedari mana-mana undang-undang yang ada yang boleh menegur mereka tentang apa-apa aktiviti haram yang mereka lakukan.

Juga, ia adalah penting untuk anda mengetahui hak undang-undang anda. Liabiliti slip yang mudah tidak boleh ditangani dengan sewajarnya jika seseorang tidak menyedari haknya.

Maklumat Tentang Jabatan Bantuan Guaman

Berikut adalah maklumat perhubungan cawangan Jabatan Bantuan Guaman,

Bagi informasi yang selanjutnya, layarilah http://www.jbg.gov.my/index.php/ms-my/info-jbg/cawangan

Rupa-rupanya perkhidmatan guaman boleh didapati hanya dengan RM10! Mohon viral-kan untuk membantu mereka yang  kepada mereka yang memerlukannya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *