Web Analytics

6 Faedah Kebaikan Pengambilan Air Suam Setelah Bangun Pagi

Bolehlah anda mengmalkan tabiat minum air suam ini dari hari esok!

Terdapat ramai orang yang mempunyai kebiasaan untuk mengambil air kosong sebaik saja bangun dari tidur. Walaupun itu merupakan sejenis kebiasaan, namun tidak ramai yang tahu akan kebaikan yang tersembunyi di sebalik amalan ini. Adakah anda amalkan tabiat untuk minum air pada waktu pagi untuk bersihkan usus? Berapakah faedah pula yang anda tahu di sebalik amalan ini?

air suam pagiair suam pagi

1. Pembaikan sistem penghadaman dengan air suam


Minum air suam dengan perut kosong boleh membantu badan kita menjalankakn proses pencernaan dan juga pembuangan bahan toksik. Sebaliknya, minum air selepas makan akan menjadikan minyak dan lemak dalam makanan dan menjadi bentuk pepejal. Ini akan menjadikan penghadaman susah dan bahan tinggalan akan bertimbun. Oleh itu, pakar mencadangkan agar air sejuk digantikan dengan air panas atau suam. Tapi cadangan ini mempunyai kontroversi, ramai orang tidak setuju dengan pakar nutrisi yang cadangkan sedemikian. Apa pendapat anda?

2. Elakkan daripada sembelit


Pergerakan usus yang perlahan akan menyebabkan makanan susah dihadam dan seterusnya seseorang itu akan mengalami sembelit. Kesannya, sisa akan tertinggal dalam badan, bahagian perut akan jadi kembung, sakit dan ketidak-selesaan. Jika anda selalu rasa begitu, maka anda boleh cuba untuk minum air panas atau air suam dengan tujuan untuk meringankan simptom tersebut.

3. Melegakan kesakitan

sakit kepala
Dengan minum air suam, ia boleh membantu dalam proses pengaliran darah dan melegakan otot dan urat. Manakala haba dapat melegakan otot, urat dan kesakitan. Apabila kaum wanita yang didatangi haid atau mengalami sakit kepala dengan kerap, maka pengambilan air suam merupakan cara yang efektif untuk meringankan penyakit tersebut.

4. Pelangsingan badan

kurus badan
Pernahkah anda dengar bahawa pengambilan air suam dapat melangsingkan badan kita? Umumnya, haba dapat meningkatkan suhu badan, menggerakkan metabolisme dan pembakaran lemak. Di samping itu, ia juga turut membantu dalam proses nya-toksik dan pembaikan sistem penghadaman. Oleh itu, seseorang itu tidak mudah rasa lapar. Ekorannya, nilai kalori akan berkurangan juga.

5. Memperelokkan sistem salur darah

sistem salur darah
Air suam membantu dalam proses pembuangan sisa timbunan lemak, tosik , memperelokkan sistem kitaran dan pembersihan sel darah. Di samping itu, ia juga membantu melegakan otot dan merangsangkan pengaliran darah.

6. Melambatkan penuaan

jaga kulit
Jika badan telah bertimbun dengan toksik badan, ia akan mengundang kepada penyakit dan proses penuaan. Dengan segelas air suam, ia bukan sahaja dapat menjadikkan badan berkerja dalam penyah-racun, elakkan daripada penyakit, membaiki tisu dan mengekalkan kulit dalam keadaan elastik.

Rupa-rupanya banyak faedah yang dapat kita perolehi di sebalik amalan ini! Viralkan agar ahli keluarga dan rakanmu mendapat ilmu yang tidak ternilai ini!

100 Plus Mempunyai Fungsi Lain Jika Digandingkan Dengan Air Suam

Rupa-rupanya 100 Plus mempunyai fungsi lain jika digandingkan dengan air suam!Bolehlah penggunaan Panadol dikurangkan!

ubat ubatan

Jika anda sakit kepala, janganlah terus makan Panadol! Minumlah 100 Plus dengan air suam,anda akan mendapati bahawa kombinasi ini membantu anda melegakan masalah ini. Cubalah, ianya sangat efektif!

minum air suam

100plus + air suam (Petua bagi cik adik!)

100 plus

Teringat suatu ketika dahulu sewaktu saya bekerja dalam kapal terbang, seorang pelanggan yang ingin bergegas untuk balik dari Jepun ke Taiwan. Disebabkan mendapat keizinan daripada doktor yang merawat penyakit pendarahan rahimnya, kami pun tidak dapat melarangnya. Akan tetapi pada pertengahan jalan dia pula mengatakan bahawa dia rasa ketidakselesaan dalam dirinya. Mujurlah ada seorang doktor yang ada dalam kalangan pelanggan. Selain daripada menyukat tekanan darahnya, dia turut minta kami sediakan 100 plus yang dicampurkan dengan air suam untuk menjadi minuman bagi pesakit tersebut. Disebabkan insiden itulah, saya dapat tahu akan cara ini.Suami saya merupakan seorang juruteknik yang diberikan tugasan dalam penyelengaraan dan peraturan komputer hospital, disebabkan itu, terdapat beberapa doktor yang kenal dan rapat dengan suami saya. Antaranya ada doktor yang bertaraf utama.

100 plus bottle

Mereka memberitahu suamiku bahawa mereka tidak makan ubat rawatan barat semasa sakit, sebaliknya menjumpa tabib tradisional. Mereka tidak berani mengambil Panadol. Kata mereka, jika sakit kepala, jangan ambil ubat penahan sakit kepala!”

sakit kepala

Belilah minuman isotonik (tidak sejuk) bancuh dengan air panas , dalam nisbah 1:1 atau 1:2, minum dua gelas dan hasilnya lebih baik daripada makan ubat tetapi tidak menyakitkan badan.

Hal ini kerana kebanyakan masalah sakit kepala adalah berpunca daripada masalah ketidak-seimbangan elektrod. Akan tetapi, jika ia terlalu pekat jika diminum begitu sahaja, Di samping itu, air sejuk turut tidak berfaedah untuk badan, sebab itulah air suam menjadi “rakan gandingannya” agar ia tidak terlalu pekat.

Selepas kami cuba kombinasi tersebut, kami pun rasa bahawa hasilnya lebih ideal daripada Panadol.

ubat putih

Mahupun sakit kepala itu berpunca daripada selsema, ia tetap berkesan. Oleh itu, dinasihatkan agar anda semua berfikirlah, sebiji Panadol akan “menetap” dalam badan kita selama 5 tahun ! Sebelum ini terdapat seorang pramugari yang “diseksa” oleh haid yang “melawatnya” sekali sebulan, disebabkan kerja yang mengambil masa yang lebih panjang untuk berdiri, dia perlu mengambil Panadol Menstrual. Tidak disangkanya, pada usianya yang dekat dengan 30, dia sudah mula mencuci buah pinggang!

Setelah habis membaca artikel ini, harap anda tidak leka dan ambil ubat secara sebarangan, pergilah hospital atau mendapatkan nasihat dan pemeriksaan daripada pakar Ginekologi. Ingat ni, dan jangan lupa viralkan ilmu ini demi kebaikan semua.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *